گزارش کوتاه وبینار علمی-کارشناسی شکاف شمال-جنوب در تحولات سیاسی جمهوری قرقیزستان

تاریخ برگزاری: 1399/09/27
کارگروه: اوراسیای مرکزی
کد خبر: 1399092799067
تاریخ خبر: 1399/09/27
ارسال کننده: siyavash1989
دسته بندی: گزارش
آخرین اخبار
گزارش کوتاه وبینار علمی-کارشناسی شکاف شمال-جنوب در تحولات سیاسی جمهوری قرقیزستان مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی با همکاری انجمن ایرانی مطالعات منطقه ای(کارگروه اوراسیای مرکزی) ۲۵ آذر ۱۳۹۹

نشست علمی-کارشناسی"شکاف شمال-جنوب درتحولات سیاسی جمهوری قرقیزستان" از سوی مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی دانشگاه تهران با همکاری انجمن ایرانی مطالعات منطقه‌ای (کارگروه اوراسیای مرکزی)، در تاریخ 25 آذر1399 به صورت وبینار برگزار شد. در این نشست، آقای علی مجتبی روزبهانی کارشناس ارشد دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و آقای دکتر ولی کوزه‌گر کالجی، پژوهشگر مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری، به طرح نقطه‌نظرهای خود پرداختند. مدیر نشست نیز دکتر الهه کولایی بود.

در نود و سومین نشست علمی-کارشناسی مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی، دکتر کولایی با مقدمه‌ای در مورد تحولات سیاسی جمهوری قرقیزستان از دکتر کوزه‌گر کالجی خواستند که به طرح مباحث خود بپردازند. دکتر کوزه‌گر کالجی سخنرانی خود را با طرح این پرسش آغاز کردند که «چرا در این کشور کوچک، پویایی و بی ثباتی سیاسی  بسیاری را شاهد هستیم؟». ایشان نخستین نکته اصلی در بررسی تحولات این کشور را "جغرافیا" دانستند و از این دیدگاه، مسایل را تحلیل کردند. ایشان در ادامه به مقایسه‌ بخش شمالی و جنوبی قرقیزستان و تاثیر آن بر تحولات کشور پرداختند و با مقایسه این دو بخش گفتند: «در 30 سال گذشته 90 درصد قدرت  قرقیزستان در دست  بخش شمالی این کشور بوده است. دومین نکته مهم در بررسی تحولات کشور "جامعه شناسی سیاسی" است. مسئله "ملی­گرایی" و "پرشماریِ حزب‌های سیاسی" که در کشور‌های دیگر آسیای مرکزی وجود ندارد، از ابعاد جامعه‌شناختی سیاسی در این کشور است. اما نکته مهم دیگر اقتصاد سیاسی و نیز ساختار غیررانتی این کشور است». دکتر کوزه­گر کالجی در این زمینه بر اهمیت مطالعه کتاب سیاست طایفه ای که وزارت امور خارجه منتشر کرده، تاکید کردند.

در ادامه آقای روزبهانی پیشینه تاریخی و ریشه‌های تحولات کشور قرقیزستان را مطرح کردند. ایشان وجود دولت مردم‌سالار قرقیزستان را با دیدگاه عسگر آقایف -نخستین رییس‌جمهور این کشور- در سالهای نخست پس از فروپاشی مربوط دانستند که رفته رفته به سمت خود­کامگی رفت. ایشان پس از بررسی حکومت آقایف به بررسی و مقایسه حکومت قربان‌بیگ باقی‌یف –دومین رییس‌جمهور قرقیزستان- پرداختند که در سال 2010 به پایان رسید. سپس دوره‌ کوتاه‌مدت خانم رزا اوتونبایوا بررسی و پس از آن دوره رییس جمهور فعلی الماس‌بیگ آتامبایف تحلیل شد. ایشان گفتند: «با اینکه دولت آتامبایف پارلمانی بود، اما قدرت مطلقه در دست شخص رئیس جمهور بود».

در پایان این نشست، دکتر کولایی از حضور و سخنرانی آقای روزبهانی و آقای دکتر کوزه‌گر کالجی تقدیر و تشکر کردند.

تلگرام