گزارش نشست علمی-کارشناسی
"روسیه و امریکا در آستانه انتخابات 2020: از مداخلهگرایی تا رقابت راهبردی جهانی"
نشست علمی-کارشناسی "روسیه و امریکا در آستانه انتخابات 2020: از مداخلهگرایی تا رقابت راهبردی جهانی" توسط مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی دانشگاه تهران با همکاری انجمن ایرانی مطالعات منطقهای (کارگروه اوراسیای مرکزی)، در تاریخ 13 آبان 1399 به صورت وبینار برگزار شد. در این نشست آقای دکتر جهانگیر کرمی دانشیار روابط بینالملل دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، به طرح نقطه نظرهای خود پرداختند. مدیر این نشست خانم دکتر الهه کولایی بودند.
در نودمین نشست علمی-کارشناسی مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی، خانم دکتر الهه کولایی ابتدا از آقای دکتر کرمی برای حضور در نشست تشکر کردند و با مقدمهای که در مورد انتخابات امریکا و اهمیت آن برای جهانیان و برای ایران گفتند از ایشان خواستند که به طرح موضوع نشست بپردازند. آقای دکتر کرمی در آغاز صحبتهای خود گفتند: «انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای همه کشورها اهمیت دارد. برای روسیه هم بهخاطر مسائلی که بین دو کشور وجود دارد مهم است. هدف این نشست این است که ببینیم چه چشماندازی برای روابط دو کشور میتوان ترسیم کرد؟». ایشان در ادامه مباحث خود را به دو دسته تقسیم کردند: «موضوع اول بحث نظری است. تغییرهای نظام بینالملل بعد از جنگ جهانی دوم و دهه 70 میلادی و همچنین دهه اخیر مساله مهمی است که شاهد بازگشت به عناصر نظامی و قدرت محور و درپی آن بازگشت به ملیگرایی و درونگرایی هستیم». ایشان در بحث دوم به مهمترین مسائلی که بین آمریکا و روسیه حاکم بوده و هست پرداختند؛ از جمله مداخلهگرایی، رقابت نهادی بین روسیه و آمریکا، تحریمهای آمریکا علیه روسیه، نظام بینالملل و مسائل راهبردی جهانی به عنوان آخرین و مهمترین عامل در رابطه بین روسیه و آمریکا.
ایشان در ادامه گفتند: «سیاست مقامهای روسیه در رابطه با انتخابات 2020 آمریکا، سیاست بیتفاوتی و بیخبری بوده است. چنانکه گفتهاند فرقی نمیکند چه کسی رئیسجمهور آمریکا شود. اما آیا واقعا این چنین است؟». ایشان در جواب به این سوال گفتند: «یکسری ساختارها در آمریکا ثابت است و با تغییر رئیسجمهور، آن ساختارها و اصول همچنان ثابت میماند. از طرفی با تغییر قانون اساسی روسیه، آقای پوتین تا سال 2036 رئیس جمهور روسیه خواهد ماند. عامل مهم دیگر، نقش طرف سوم در رابطه روسیه و آمریکا است». ایشان گفتند: «در صورت پیروزی ترامپ، وضع موجود ادامه مییابد. روسیه بیشتر به چین نزدیک میشود و از طرف دیگر موضع آمریکا ضعیف میشود. اما در صورت برد بایدن، شاهد زنده شدن لیبرالیسم و جهانی شدن و به نوعی تداوم سیاستهای اوباما خواهیم بود». در ادامه آقای دکتر کرمی به انتظارهای روسیه وآمریکا از یکدیگر پرداختند. در پایان خانم دکتر کولایی از حضور آقای دکتر کرمی در نشست مرکز قدردانی کردند.